ВМРО: За подкрепа на Македония за ЕС трябват условия, не празнословия

    Преговори за членството на Македония в Европейския съюз може да има едва след категорични гаранции за правата на македонските граждани с българско самосъзнание. За това настоява за пореден път ВМРО.

    Българската дипломация, в лицето на външния министър Николай Младенов, трябва да постави няколко ясни условия пред скопското правителство, посочват от партията.

    Дългогодишната и последователната позиция на ВМРО по отношение на правителството на Р Македония е, че преговори могат да се водят едва след като Р Македония декларира писмено и приложи на практика следните ясни условия:

    1. Гарантиране на гражданските и политически права на македонските българи;

    2. Спиране езика на омраза от страна на властите и медиите;

    3. Промяна на образователната система, която насажда антибългарски идеи;

    4. Прекратяване кражбата и фалшификацията на българската история.

     

    При явен или мълчалив отказ от страна на властта в Скопие да се ангажира с посочените условия, България следва да наложи ясно мотивирано „вето“ върху началото на преговорния процес, защитавайки правата на македонските българи и собственото си достойнство и история.

    Едно от основните изисквания за присъединяване към ЕС е кандидатстващите страни-членки да нямат нерешени проблеми със своите съседки. В казуса „Македония – България“ проблемите се създават и насаждат от управляващата антибългарска върхушка в Скопие.

    Затова ВМРО настоява горните четири изисквания да бъдат императивно и незаобиколимо искане от страна на българското правителство и дипломация, писмено потвърдено от Скопие, за българско „да” за начало на преговорите. Като пълноправен член на ЕС, България трябва да бъде реален фактор, а не наблюдател в присъединителния процес.

    ВМРО изразява надеждата си, че настъпва времето, в което България ще покаже отговорност към българите, останали извън пределите на родината.

      http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *