Защо избухна войната в Газа?

    Защо всъщност избухна войната между Израел и Ивицата Газа? – пита колумнистът на The Washington Post  Чарлс Краутхамър.

    Това е съпротива на окупацията, казват „Хамас“, и това се повтаря от много коментатори в световните медии. Авторът се чуди: „Каква  окупация!?“. Нали  Израел се оттегли от ивицата Газа и „фактически  създаде първата по рода си палестинска държава –  даде на палестинците това, което никога не са им давали техните единоверци – мюсюлманите: нито турците, нито египтяните,“ се казва в статията. Вслушвайки се в призивите на международната общност, Израел даде земя в замяна на мир.

    Но „палестинците от ивицата Газа не отговориха с  добро на доброто“, счита Краутхамър: те гласуваха за „Хамас“,  които превърнаха района в плацдарм за война с Израел.

    Разбира се, има примирия. Но авторът смята:  за „Хамас“ примирието е само почивка преди  нова битка. „Хамас“ открито заявява, че възнамерява да освободи (тоест да унищожи – коментира авторът) целия  Израел в границите до 1967 г.

    В последно време „Хамас“ укрепна, продължава авторът. Първо,  въоръжи се с повече ракети с далечен обсег. Второ, движението се покровителства от  Турция, Египет и Катар.

    Защо „Хамас“ започна обстрелвания, които се превърнаха в причина за неотдавнашната война? За да избегне по-нататъшни атаки срещу своите лидери и своето въоръжение, както и да се отмени блокадата. С други думи – да получи неприкосновеност и спокойно да се подготви за възобновяване на войната.

    Авторът предупреждава:  в резултат Газа може да се превърне в аналог на южен Ливан под ръководството на „Хизбула“. „Хизбула“ вече разполага с 50 000 ракети – арсенал за сдържане на превантивни удари на Израел.

    Как да тълкуваме сегашната ситуация? „Израел отново успя да се защити. Но, както и преди, само до следващия рунд.“ – заключава авторът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *