И каза папата: Витлеемската звезда е била свръхнова

    Звездата на Витлеем не е била чудо, а обикновена  супернова, но Богородица, дори и след раждането си,  е останала целомъдрена“ – такива са заключенията на  El Mundo от новата книга на Папа Бенедикт XVI „Детството на Христос“. Това е третият труд на  папата, припомня журналистката Ирен Веласко.

    Бенедикт XVI разчупва установените представи за обстоятелствата на раждането на Христос. „В яслата, където е роден младенецът Христос, не имало нито вол, нито магаре, а пастирите не са го приветствали с песен при появата му на света. Даже не е ясно точно  къде  Христос е роден – в пещера във Витлеем или все пак в Назарет“ – се казва в статията. Бенедикт XVI е известен като изтънчен богослов и горещ привърженик на идеята, че вярата е съвместима с  безстрастните разсъждения, отбелязва авторът.

    Непорочността на Мария – е една от основните догми на католицизма, напомня вестникът. Бенедикт XVI  в книгата си задава въпроса: „непорочността  на Дева Мария – исторически факт ли е или легенда, в която по своему се изразява и тълкува тайната на Христос?“ „Вярно ли е, че Исус Христос е  единственият син на Бог, че той е заченат от Святия Дух и роден от Дева Мария“ – пита папата. И  отговаря: „Отговорът е категоричен – да, вярно е,“.

    Непорочното раждане на Мария и възкресението на Христос – не са „ирационални и противоречиви“ явления, а доказателство за Божията сила: „Ако Бог няма никаква власт над материята, Той не е Бог.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *