Учените могат да предсказват времето на смъртта

    Американски учени са открили начин с висока точност да предскажат времето в денонощието, когато човек има най- голяма вероятност да почине от инсулт или инфаркт. Този фактор се определя от конкретна  комбинация в човешкия генотип, пише Daily Mail.

    Екип от учени от Катедрата по неврология на  Медицински център BIDMC в Бостън(Mасачузетс) е установил тази  комбинация случайно, при  изследване на болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

    В изследването са участвали 1 200 здрави 65-годишни американци. Учените изследвали състоянието на тези хора, докато те спят. В това проучване те открили в наборa от хромозоми при тези хора молекула, която се състои от азотните бази аденин (наричан по-долу А) и гуанин (G). А и G  присъстват в човешкия геном в различни комбинации.

    Аденин и гуанин –  това са органични съединения, които изграждат ДНК. Учените смятат, че има 36% вероятност в генома на дадено лице да присъства генетична комбинация  АА, 16% вероятност от  комбинация   GG и 48% вероятност –  AG.

    Също така е установено, че хората с генетична комбинация   АА обикновено се събуждат час по-рано  от притежателите на комбинация GG. Учените също така установили, че хората с генотип АА или AG е вероятно да починат от инсулт или инфаркт сутринта до 11 часа. А хората с генотип GG е  по-вероятно да умрат по същата причина през деня, преди 18:00.

    „Вътрешният часовник регулира много аспекти на човешката биология и поведение. Той също така  определи времето на събитията, като инсулт и инфаркт.“ – казва водещият автор на проучването Андрю Лим.

    „Така че всъщност има ген, който предсказва времето на деня, когато ще умрете. Не датата на смъртта, за щастие, а  времето на деня.“  -подчертва шефът на неврологичното отделение в  медицинския център BIDMC Клифърд Сепър.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *