Jaguar ще произвежда коли заедно с китайската Chery

    Заводът в Китай е първият пълноценен завод на Jaguar извън Обединеното кралство.

    Автомобилният концерн Jaguar Land Rover (JLR), собственост на индийската фирма Тата, и Chery Automobile – Китай,  ще произвеждат съвместно  автомобили в Китай.

    Властите на Китай одобриха план за създаване на джойнт венчър между Jaguar Land Rover и китайската компания Chery. Това е първият проект за производството на традиционно британски  автомобили в чужбина.

    От дружеството  официално не казват какви  марки се  планира да произвежда бъдещия завод. По-рано от JLR заявиха, че е възможно това да са  автомобилите Land Rover Freelander и Evoque.

    Новият завод, който е в процес на изграждане близо до Шанхай, трябва да се започне производството на автомобили през 2015 г.. Стойността на проекта се оценява на 1 млрд. паунда (около 1,59 млрд. щатски долара).

    Както предполага бизнескореспондентът на  на Би Би Си,  британският производител на автомобили се е решил на тази стъпка поради нарастващото значение на китайския пазар: през 2012 г. продажбите на марките Jaguar и Land Rover в Китай са  нараснали с 80% и са задминали продажбите както във Великобритания , така и в Северна Америка.

    Jaguar Land Rover вече има завод в Индия, но там само се сглобяват коли от готови комплекти, доставяни от Обединеното кралство.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *