NASA публикува впечатляваща снимка на умираща звезда

    Това впечатляващо изображение показва удивителната сила на остатъците след взрива на свръхнова  звезда  – W44 . Умиращата звезда може да е експлодирала, но, както показва тази снимка, тя все още има невероятна сила, тъй като експлозията е изхвърлила в галактиката огромно количество  звездна материя.

    W44 след експлозията е лилава сфера, която доминира в лявата страна на изображението, и е с диаметър от около 100 светлинни години.

    Последното издихание на звездата W44, която се намира на разстояние от около 10 000 светлинни години от Земята, е станало в везден куп в съзвездието Орел.
    Взрив на свръхнова се случва, когато една звезда с маса, много по-голяма от нашето Слънце умре, тъй като е  изгорила и последните си запаси от ядрено гориво.

    Тя се разпада, защото  не може да поддържа своята  структура, тъй като налягането на гравитацията вътре в нея е твърде голямо. В резултат на това тя става нестабилна и експлодира, причинявайки мощен изблик на радиация.

    Външните и слоеве отлитат в  Космоса, а  всичко, което остава от нея, е  пресовани от гравитацията останки на неутронна  звезда.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *