Светът е заплашен от недостиг на жени

    Демографите предупреждават, че засилващият се недостиг на жени в света може да доведе до непредвидими последици в близко бъдеще.

    Населението в света достигна 7 милиарда, но демографите не са доволни. Според тях, през следващото десетилетие на планетата ще се оформят  „нации от ергени“. През последните години в света се раждат рекордно малък брой момичета, пише британският вестник The Telegraph.

    Въпреки факта, че населението на света продължава да нараства, съотношението между новородените момчета и момичета не е в полза на последните. Това много притеснява демографите, които вярват, че липсата на жени в следващите десетилетия би могло да има върху човечеството по-голямо влияние от глобалното затопляне.

    Като цяло в света на всеки 100 бебета се раждат 104-106 момчета. Според учените, страните, където ежегодно се раждат повече момичета, отколкото момчета – са само изключение, което потвърждава правилото.

    Тези страни са Индия и Виетнам (112 момичета на 100 момчета), Китай (120 момичета на 100 момчета), Азербайджан, Грузия, Сърбия, Босна. Но дори и в тези държави няма достатъчно жени.

    Например, в Индия, хората традиционно искат да имат момче. Стига се дотам, че когато с ултразвуково изследване родителите разберат, че ще имат момиче, те решават да направят аборт. Поради това в света загиват всяка година около 160 милиона женски ембриони.

    Въпреки това, според учените, ако в „страните – изключения“ продължават да се раждат  повече момчета, отколкото момичета, е малко вероятно това да окаже значително влияние върху текущата демографска ситуация.

    В Китай, липсата на възрастни жени доведе до това, че мъжете в търсене на невести  започват да емигрират във Виетнам и Корея. Много решават да търсят семейно щастие на Запад, или, напротив, да се запознаят с чужденки в интернет, като се опитват да ги убедят да се преместят в Китай.

    Какви последствия може да предизвика в  света  неравномерното съотношение между половете е трудно да се предскаже, казват демографите. Някои учени прогнозират, че полигамията, вероятно тайна, може да стане популярна дори в страни, в които изобщо не се практикува. Други казват, че индустрията на   секс туризма през следващите десетилетия ще нарасне до небивали размери.

    Експерти на ООН наскоро публикуваха документ, в който се посочва, че неравномерното полово съотношение в света е пряко свързано с увеличаване на миграцията и проституцията. Теоретиците на конспирацията считат, че дисбалансът между броя на мъжете и жените на планетата ще доведе до нови войни.

    Властите в Индия и Китай забраниха  абортите заради пола на детето, но официални представители признават, че този закон почти не се  прилага.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *