Преизбирайки Обама в САЩ трескаво купуват оръжие

    След преизбирането на Барак Обама за президент на САЩ, жителите на страната трескаво започнаха да купуват оръжие. Потребителското търсене на пушки, картечници, пистолети, боеприпаси и муниции тези дни в Америка е невероятно. На фона на нарастващи продажби скочиха и цените на акциите на оръжейните компании.

    Засега има възможност законно и на  достъпни цени да се купи оръжие, и от това трябва да се възползваме, считат американците.

    Попълвайки личните си арсенали  жителите на САЩ със сигурност не се готвят за война. Казано по-просто, те са следели отблизо предизборния дебат на Обама с републиканския му съперник Мит Ромни, опитвайки се да разберат какво ги чака, и от какво ще трябва да се откажат в случай на победа на определен кандидат.

    В  дебата на 16 октомври  нейният модератор Канди  Кроули директно попита Обама, какви мерки възнамерява да предприеме, за да лиши от възможността престъпния свят да се въоръжава. Обама заяви, че той мисли за това как да възкреси потъналия в забвение закон, забраняващ продажбите на оръжие на цивилни.

    А когато Обама бе  обявен за победител, оръжейните производители и собственици на оръжейни магазини  изведнъж се сблъскаха с  потребителски бум, за който не са мечтали дори и производителите на  модерните джаджи.

    „Например, първият клиент, който дойде при мен след изборите, без да се замсиля веднага купи два автомата Калашников“ – казва Джон Kилбас, собственик на оръжейния магазин Fernwood Firearms в град Хонкинс,  Ню-Йорк.

    Ръководствата на известните оръжейни  производители – Smith & Wesson Holding Corp и Sturm Ruger – отбелязват, че продажбите са се увеличили в пъти, а техните акции на фондовата борса са поскъпнали значително.

    Друга компания – Ammoman.com, продаваща оръжия по интернет, дори е помолила потенциалните купувачи да „спрат да звънят, защото след изборите  клиентите са блокирали всички телефони.“

    Коментирайки сегашната „оръжейна треска“ в Америка, експертите напомнят, че същата ситуация е била наблюдавана в страната преди четири години, когато демократът Обама печели първия си мандат. През 2008 г. американците са сериозно загрижени, че може да се ограничи достъпа им до оръжие,  и продажбата на пушки и пистолети скачат в сравнение с предходната година с 13.4%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *