Kaква ще бъде зимата в Европа

    В Европа вече се   усетиха първите признаци на зимата. И тя започва настъпление. Малки огнища на студеното време,  идващи от Сибирските студове, ще бъдат отбелязани на запад и в центъра на континентална Европа в средата на зимата и по-близо до пролетта, а в  южната част на Испания, Югоизточна Европа и страните от Средиземноморския басейн се очакват бури.

    По- ниски зимни температури ще се наблюдават в страни като Великобритания, Дания, Холандия, Белгия, Полша, Германия, Швейцария, Франция, Испания и Португалия. Но метеоролозите уверяват, че такава тежка и продължителна зима, както миналогодишната, в Европа е малко вероятно да се повтори, което е радостно, защото през януари и февруари 2012 година, от студ загинаха стотици хора.

    Скандинавските страни и Ирландия може да очакват мека зима с лек уклон към по-ниски от нормалните температури. А в  южната част, страните поради по-високата температура на морската вода, може да очакват аномално топла и мека зима. Тези условия ще благоприятстват появата на много бури с проливни дъждове. Увеличено количество на валежите се очаква в Гърция, Румъния, България, Турция и в страните от бивша Югославия.

    В южната част – Испания и Италия, за балканските страни,  повечето валежи ще са от само от полза, тъй като още не може да се възстановят от сушата през лятото, силно засегнала селскостопанските райони, особено лозята.

    Любителите на зимните спортове, свързани с планината, може да се радват, защото в Алпите и Пиренеите, както и на Балканите, се очаква обилен снеговалеж над нормата и доста студено време, така че снегът ще се задържи дълго.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *