Apple плати за швейцарски часовници $ 21 милиона

Apple е платила на Швейцарските федерални  железници (SBB) $ 21 млн. обезщетение за използване на изображението на швейцарските железопътни часовници в мобилни устройства. Това  съобщaва Agence France-Presse , като се позовава  на швейцарския вестник „Таges-Anzeiger.

През септември представители на SBB обвинили  Apple в нарушаване на крадено от 30думи правата на интелектуална собственост. Причина за недоволството нa швейцарците е приложението „Часовник“ в новата операционна система IOS 6 в  таблетите IPAD. Циферблатът на  устройствата на Apple се оказал много подобен на циферблата на железопътните часовници.

Лицензионно споразумение  е  подписано през октомври, но тогава сумата не бе разкрита. От  SBB отказаха да потвърдят или отрекат съобщенията в медиите, за размера на обезщетението.

Както съобщи говорител на железопътната компания в интервю през септември за АФП, SBB се горде, че такава крадено от 30думи голяма марка като Apple използва техни неща.

Часовниците с разпознаваема червена стрелка за секундите, се монтират на в железопътните гари в Швейцария, са създадени през 1944 г. от служителя на  SBB Hans Hilfiker. Оттогава те са един от символите на страната.

Снимка Agence France-Presse.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment