Забраняват калкулаторите за учениците във Великобритания

    Министърът на образованието и социалната защита на децата в Обединеното кралство Елизабет Тръс обяви, че се забраняват калкулаторите на  британските ученици на  държавния изпит по математика на 11 годишна възраст. Това съобщи Би Би Си.

    Министерството също така планира да ограничи използването на тези устройства в класната стая в началното училище. Промените влизат в сила от 2014 г.

    Според вестник Daily Mail, в Англия според  действащия учебен план  децата се обучават да работят с калкулатор на седемгодишна възраст. Британското правителство смята, че това води до „зависимост“ на учениците от такива устройства. В резултат на което, според Тръс, английските ученици не получават необходимите им за  развитието    математическите умения както в писмена форма така и за изчисления наум.

    Според министъра, преди да се учат да използват калкулатори, децата трябва да овладеят техниките  за събиране, изваждане, делене и да запаметят таблицата за умножение.

    Сега държавният изпит по математика за 11-годишните се състои от три части: два писмени теста по 45 минути и един устен тест за с продължителност от 15 минути. Само в хода на една от писмените части на изпита сега се разрешава да се използва калкулатор, например,  за да се изчисли разликата между 911 и 447.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *