През 2016 г. Китай ще станат водещата световна икономика

    През 2016 г. САЩ ще отсъпят на Китай статуса на най-голямата икономика в света, а втора в дългосрочен план ще стане Индия. Това се казва в публикувано на 9 ноември проучване в Париж на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), „Поглед към 2060: дългосрочните перспективи за глобалния икономически растеж“.

    Според експертите, икономиките на Китай и Индия към  2025 г. заедно ще бъдат по-големи, отколкото икономиките на „Групата на седемте“. До 2060 г. общият БВП на двете страни ще се увеличи от 24% през 2011 г. , до 46 процента.

    В списъка на лидерите ще влязат още Бразилия и Индонезия. В същото време, Япония и европейските страни ще изпитват нарастващи трудности, дължащи се на застаряването на населението и намаляването на дела на гражданите в трудоспособна възраст, цитира откъси от доклада агенция ДПА.

    В Япония и Европа имат трудности поради застаряването на населението

    „Светът нашите деца и внуци ще бъде коренно различен от нашия“, – каза на представянето на доклада генералният секретар на ОИСР Хосе Анхел Хуриа. Според него, за да не изостават от бързо развиващите се икономики в преход, политиците на другите страни трябва да обърнат повече внимание на образованието и растежа на производителността на труда.

    Агенция Ройтерс отбелязва тази част от проучването, в която се говори за значителното отслабване на германската икономика. Според ОИСР, в момента Германия е на пето място в списъка на водещите икономики в света след САЩ, Китай, Япония и Индия. Към 2060 г.

    Германия ще трябва да отстъпи на Бразилия, Индонезия, Мексико, Русия и Франция. През следващите 50 години, експертите прогнозират леко увеличение на германската икономика – средно с 1,1%. По това време, делът на Германия в световната икономика ще падне от 4,8% до 2%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *