Китай ще изстреля пилотиран космически кораб през юни, 2013 г.

    В началото на юни 2013 г. Китай планира да изстреля поредния  пилотиран космически кораб „Шънджоу-10“. Това  обяви днес в Пекин, заместник-началникът  на китайската програма за  пилотирани космически полети Ню Хунган.

    Той отбеляза, че „както екипажът на „Шънджоу-9 „, „Шънджоу-10″ ще се състои от двама мъже и една жена.“ „Те трябва да преминат от космическия кораб в  модула“ Tянгун 1″ /Небесен дворец-1/ – каза Ню Хунган.

    Космическата  пилотирана програма на Китай се реализира на три етапа. Първият бе със стартирането на два апарата с тайконавти на борда – „Шънджоу 5“ през 2003 г. и „Шънджоу-6“ през 2005. Вторият етап, който в момента е в ход, включва тестване на технологията за скачване на корабите в орбита. В третия трябва да се създаде орбитална космическа станция.

    През 2011 г. Китай изведе в орбита лабораторния модул „Tянгун-1“, с който след това се скачиха безпилотнят космически кораб „Шънджоу 8“ и „Шънджоу-9“ с трима тайконавти на борда, създавайки прототип на бъдещата китайска орбитална станция.

    През 2014 г. Китай планира да пусне и космическата лаборатория  „Tянгун 2“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *