Ню Йорк се връща към живота след „Санди“

    Ню Йорк започва да се връща към нормален живот, след като пое ударите на изключително мощния ураган „Санди“ . Нюйоркското метрото, някои клонове и тунели, от което са под вода, ще е в състояние да възобнови  работата си след четири или пет дни.

    „Поехме ударите на най-мощната стихия за всичките 108 години от съществуването на метрото,“ – казва президентът на района на Манхатън, Скот Стрингър.

    Отслабналият до нивото на тропическа буря ураган „Санди“ причини смъртта на 10 жители, а в щата   загинаха 17 души. В източното крайбрежие жертвите достигнаха  тридесет.

    В Куинс изгоряха 80 сгради.

    „Може би това е най-сериозното природно бедствие, което застига  града ни. Очаквахме много мощна буря, и тя дойде. Независимо от факта, че най-лошото мина, ситуацията в града остава опасна „- каза кметът на Ню Йорк Блумбърг.

    Във вторник  средния  и горен Манхатън започнаха  да се възстановяват след урагана, пдднали са много дървета, съборени са покриви и навеси, преобърнати са огради. Хората събират изпочупеното до домовете си, градските служби разчистват отломките в парковете и по пътищата.

    В Ню Йорк 3,5 млн. души са без електричество, около половин милион жители в долната част на Манхатън, оказали се в зоната на наводнението, са без  светлина и комуникации. В Манхатън са отворени почти всички хранителни магазини, химическо чистене, малки заведения за хранене.

    Международното летище JFK  ще бъде отворено по-късно в сряда. Също в сряда трябва да заработи и  New York Stock Exchange, която за първи път от 1985 г. насам спря всички дейности заради урагана.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *