Kупуваме билети за влак с СМС

От началото на декември ще можем да купуваме билетите за влак и чрез СМС. Цената им остава непроменена, но ще плащаме допълнително на мобилния оператор за преноса на съобщението. От следващата година БДЖ ще предлага билети и в интернет, съобщи БНТ.

От 8 декември само с едно изпращане на СМС ще може да си закупуваме билет за влак.

Димитър Костадинов – директор „Маркетинг и продажби“ в БДЖ „Пътнически превози“: „Продажбата по СМС първоначално ще стартира пилотно по една линия София-Мездра и след това, ако се окаже успешен проектът ще го реализираме в цялата страна. Говорим само за пътнически и крайградски влакове, които са най-проблемни в снабдяване на билети с нашите пътници“.

Билетът за влак няма да повиши цената си. Тя ще се натовари единствено от таксата за краткото текстово съобщение към мобилния оператор. Ако клиентът обаче има безплатни СМС-и в тарифния си план и тази надценка отпада.

Димитър Костадинов – директор „Маркетинг и продажби“ в БДЖ Пътнически превози: „Клиентът ще трябва да впише първоначално инициалите на първоначална и крайна гара с едно средно тире между тях. Като на всички гари ще направим информационна табели с първоначалните знаци на гарите, за да могат и единствено това е достатъчно условие за подаване на билет, като системата връща най-близкият влак до 25 минути, който е по разписание по тази дестинация и ви дава опция да закупите билет, ако сте съгласни натискате едно и закупувате билет“.

Веднага след това ще получите на мобилния си телефон отговор, който ще съдържа уникален код. То ще бъде проверяван от кондукторите чрез специално устройство. По този начин ще се избегнат измамите. Максим Харизанов пътува от 5 години всеки ден с влак от Перник до София. Според него изпращането на СМС ще му спести много време и нерви.

Очаква се след Нова година БДЖ да пусне и нова услуга. Билетите за влак ще се купуват и по интернет.

 

Add Comment