САЩ, Китай и Русия създават обща агенция за кредитен рейтинг

    Три  рейтингови агенции от Китай, САЩ и Русия ще основат съвместно  нова агенция за кредитен рейтинг, за да се конкурират с настоящите лидери в бранша и да насърчават независимостта.

    В сряда бе съобщено, че Универсалната кредитна рейтингова група ще бъде основана от  китайската Dagong, агенцията за кредитен рейтинг от  САЩ Egan-Jones и руската Русрейтинг . Според информационна агенция Синхуа, в изявление на агенцията се казва, че в следващите шест месеца в Хонг Конг ще бъде открита  централата на компанията.

    В изявлението се казва, че в групата ще инвестират  частни организации, които нямат конфликт на интереси с кредитните рейтинги, и които няма да представляват която и да е страна или групови интереси.

    Президентът на Dagong Гуан Цзянчжун призова за промяна на сегашната международна система за кредитен рейтинг, която той разкритикува.

    „Като основен доставчик на информация по рейтингите, на които се опират глобалните финансови потоци, трите основни рейтингови агенции на САЩ не алармираха за възможната поява на  финансова криза, и дори допринесоха за нейното задълбочаване“, каза той.

    Американската „Голямата тройка» Standard and Poor’s, Moody’s и Fitch  бяха подложени на кръстосан огън за тяхната достоверност по време на световната финансова криза.

    Президентът на агенция Egan-Jones, Шон Игън, казва че напомпаният  кредитен рейтинг доведе до финансовата криза и сегашната международна рейтингова система вече не отговаря на изискванията на инвеститорите.

    Цзянчжун смята, че новата агенция за кредитен рейтинг ще осигури справедлива и точна информация за длъжниците, установяване на нови международни стандарти за кредитен рейтинг, както и ще допринесе за създаването на независима световна регулаторна система.

    http://www.thestandard.com.hk/breaking_news_detail.asp?id=26716&icid=a&d_str=

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *