„Гадното копиле“ Валц ще играе ролята на Горбачов

    Австрийският актьор Кристофър Валц, получил „Оскар“ за ролята си на нацистки полковник в „Гадни копилета“ на Куентин Тарантино, е одобрен за ролята на Михаил Горбачов в  политическата драма „Рейкявик“.

    Новият филм на Майк Нюъл е посветен на срещата на последния генерален секретар на ЦК на КПСС и президента на САЩ Роналд Рейгън през 1986 г. (последния във филма играе американският  актьор Майкъл Дъглас). Заснемането е насрочено за следващата година в столицата на Исландия, заяви режисьорът на филма.

    „Горбачов и Рейгън са двамата  най-важни политици на своята епоха – каза Нюъл – аз съм щастлив, че такива великолепни  майстори ще се превъплътят в ролята на хората,  положили края на третата война на XX век.“

    Ще припомним, че историческите преговори се състояха на 13 октомври 1986 г. в Рейкявик. Това е първата среща между лидерите на СССР и САЩ след седем години пауза между суперсилите. На срещата на върха в Рейкявик, главно се обсъжда прекратяване на надпреварата в ядреното въоръжаване, а след това за първи път е определена целта – премахване на ядрените оръжия.

    Независимо от факта, че по време на срещата  американският президент неуморно повтаря станалата по-късно известна фраза: „Доверявай се, но проверявай“, в края на преговорите Рейгън прави решителното си изявление: той вече не счита СССР за  „империя на злото“.

    Тази среща съвременните историци наричат  „отправна точка“ в поставянето на края на „студената война“. А през декември 1987 г.  във Вашингтон, Съединените щати и Съветският съюз подписаха първото голямо споразумение за разоръжаване – „споразумение за безсрочен взаимен отказ от ракети със среден обсег.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *