Британцитe се оттеглят от Европа: Великобритания вече не желае да участва във вътрешните политики на ЕС

    От 2014 г. Обединеното кралство планира да се откаже от  сътрудничеството си с Европейския съюз в областта на правосъдието и вътрешната политика, пише Стефани Болц е материал , публикуван  на интернет страницата на Die Welt.

    По този начин, британското правителство ще изпълни своите вътрешнополитически задължения. Както бе посочено от министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Май  „тези решения са изцяло в национален интерес.“

    Във връзка с прекратяване на сътрудничеството ще трябва да се преразгледат около 130  от законите на ЕС, отнасящи се до сътрудничеството в областта на Интерпол, Евроджъст  и Шенгенската информационна система.

    Решението на британското правителство, подкопаващо  Договора от Лисабон,  потвърждава тенденцията за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и неговите институции, твърди авторът на статията. Освен това, във връзка с проекта за банков надзор и бъдещите преговори по финансовите въпроси,  трябва да се очаква конфронтация между Лондон и Брюксел. Членът на Европейския парламент Манфред Вебер смята, че „Европа възможно най-скоро трябва да отговори на това поведение на Обединеното кралство.“

    „Това поведение е неприемливо: Британците искат да продължат да използват информацията в  Шенгенската информационна система, без да дават нищо в замяна“, – казва депутатът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *