Всеки стотен жител на Земята е мигрирал против волята си

    Повече от 70 милиона души по цялата планета са били принудени да мигрират против волята им. Тези данни бяха представени днес по време на пресконференция за глобалните катастрофи. Според експерти, основните причини за принудителната миграция днес – това са опустошителните последици от природни бедствия и продължаване на сраженията в някои региони.

    Според статистиката, в момента около 100 милиона души са  мигранти. От тях 73 милиона са  напуснали домовете си против своята  воля, а това е един на всеки сто души на планетата, според доклад на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (MФЧКЧП).

    Според MФЧКЧП  43 милиона души са напуснали домовете си заради   въоръжените конфликти близо до тях. Най-острите проблеми днес са в Ирак, Сирия, Северна Африка и Западна Африка. В резултат на   природни и технологични бедствия като цунамито в Япония и земетресението в Хаити, мигрантите са 15 милиона души.

    Същият брой хора са мигрирали зарди негативните ефекти от  развитието на инфраструктурата. Например, заради конфискуването на земя от страна на властите от  местното население,  с цел изграждане на държавни обекти.

    „Според данните от 2010 г., общата сума на средствата, отпуснати от международната общност за подпомагане на бежанците и разселените лица,  е 9 млрд. долара“  – съобщиха  представители на MФЧКЧП.

    Специално внимание бе отделено на тенденциите, появявили се сред имигрантите да не търсят закрила в бежанските лагери, а в градовете. Такава промяна е настъпила на фона на урбанизацията и нарастването на населението в света като цяло. Очаква се, че до 2050 г. градското население ще се увеличи до 72%. Принудителната миграция значително ускорява този процес, отбелязват участниците на конференцията. Движение на хора от селските към градските райони води до увеличаване на крайградските жители и увеличаване на броя на безработните и бедните.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *