Планетата Земя започва да се напуква

Тази година имаше екстраординарно събитие – пропука се една от най-големите тектонични плочи, от които се състои земната кора, предупреждава „Ел Паис. Това е причината за двете големи земетресения на 11 април в югоизточната част на Суматра, отбелязва журналистката Алисия Ривера, позовавайки се на скорошна публикация в сп. „Nature“.

Земетресенията крадено от 30думи са причинили малко щети в сравнение с природните бедствия през 2004 г. в същия регион. Но учените подчертават: разломът на тектонична плоча е  събитие доста  рядко и значително.

„В действителност, земетресението с магнитуд 8,7  по Рихтер е реакция на четири пропуквания в плочата: три паралелни между тях и четвъртата – крадено от 30думи по перпендикуляр“ – разказва вестника. Два часа по-късно става второ  земетресение от 8,2 бала. Океанското дъно се напуква. „Земетресенията доведоха до появата на “ пукнатини в плочата“.

„Налице крадено от 30думи е разделянето на две на Индоавстралийската плоча“ – твърди Торн Лай (Университета на Южна Калифорния). Но това не е тотално разделяне на две , а  преплетена мрежа от пукнатини, смятат учените.

Мадридският геофизик  Мигел Ераис отбелязва, че разломите на плочите се случват на Земята с промеждутък от  няколкостотин хиляди години. крадено от 30думи „Но този път ние наблюдавахме началото на формиране на нови граници между самите плочи  с необходимото оборудване,“ – подчертава той.

Земетресенията близо до Суматра също така имаха неочакван ефект от другата страна на Тихия океан. Очевидно, те са причинили сеизмична активност на друг разлом – в Калифорния, обясняват Фред Полиц крадено от 30думи (USGS) и колегите му.

защищено INVITEXT

Post Comment