Пушенето вреди сериозно, но помага срещу болестта на Паркинсон

    Израелски изследователи направиха още една стъпка към откриване на лечение на болестта на Паркинсон: те са открили генетичен механизъм, свързан  с тютюнопушенето, който пречи на развитието на дегенеративни заболявания, пише Meddaily, позовавайки се на „Синхуа“.

    Изследването е проведено от екип на израелските учени от  Университетска болница Хадаса, Еврейския университет на Ерусалим, болниците Бейлинсон и Университета в Тел Авив, както и от италианския изследователски институт. Те изследвали данни от 677 пациенти с болестта на Паркинсон, 438 от които никога не са пушили, а 239  правили това в днешно време или по-рано.

    В резултат, учените  установили връзка между никотиновата зависимост и защитен механизъм, който предотвратява болестта. Установено е, че гените CHRNB5, CHRNB4 и CHRNB3, отговорни за предотвратяването на болестта, стават зависими  никотина.
    Това откритие е помогнало на учените да разберат как никотинът предпазва от повреди, съдържащия се в мозъка допамин, който учените смятат, че е свързан с развитието на болестта.

    „Комбинацията от гените, която ние установихме, е много важна, защото ни дава възможност да разберем по-добре механизма, по който пушенето намалява вероятността от Паркинсон,“ – казва за в. „Аарец ръководителят на изследователската група, професор Бенджамин Lehrer. Въпреки това, той подчертава, че свързаните с пушенето болести надвишават ползите, и, че учените търсят нови лечения, които не включват опасни навици.

    Връзка между пушенето и профилактиката на заболяванията на Паркинсон е идентифицирана за първи път през 2001 г. в доклад, публикуван в медицинското списание Epidemiology. Установено, че хората, които пушат (или са пушили в миналото), с 60%  по-малко е вероятно да страдат от заболяване, което атакува централната нервна система, отколкото непушачите.

    Предишни изследвания са открили други положителни ефекти на никотина: подобряване на паметта и концентрацията. В допълнение, цигарите помагат на шизофрениците да контролират симптомите си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *