500 хиляди човека умират от алкохол всяка година в Русия

    Смъртността от алкохол в Русия е много по-висока от официалната статистика, пише „Комерсант“, позовавайки се на  Московския научно-изследователски институт по психиатрия. Причината е, че в официалната статистика като правило попадат само алкохолните отравяния, а трябва да бъдат взети под внимание и убийствата и самоубийствата, извършени поради ефектите на алкохола, а също така и предизвиканите от него  сърдечно-съдови заболявания.

    В такъв случай се оказва, че  годишно умират от алкохол средно   500 000  човека.

    Освен това лекарите са съставили портрет на „средностатистическия  руски алкохолик“, посочва изданието. Нищо оригинално: той е човек в трудоспособна възраст, с ниско ниво на култура и образование,  и ниски доходи. Той предпочита силни евтини напитки.

    Изследователите стигат до извода, че проблемът за злоупотребата с алкохол не може да бъде решен от държавата:  от 1980 до 2007, почти 24% от всички смъртните случаи при мъжете са предизвикани от алкохола. При това, най-големите ограничения за пиещите мъже са съпруга и майка, казват лекарите. Държавните антиалкохолно програми практически не работят.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *