Рекордните 1 млн. лв. ще отидат за реклама на софийския завод за боклука

    Рекордните близо един милион лева ще пръсне Столична община за реклама на софийския завод за боклук, който се строи вече трета петилетка, но към момента е само празна черна дупка погълнала над 100 млн. лв. за този период. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

    Така Столична община ще задмине агенция “Пътна инфраструктура”, където също се пръскат внушителни средства за рязане на ленти на магистрали и селски пътища. Ще надмине дори и помпозността по откриването на новия лъч на софийското метро, чиято лента ще пререже в петък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

    Причината за внушителната сума е, че Столична община е заложила максималния бюджет по тази мярка, разрешен от управляващия орган на оперативната програма “Околна среда”, която финансира завода за боклука. Той е 0.4% от стойността на проекта, по който безвъзмездната финансова помощ от Европа е 256 млн. лв. Проектът за завода за боклука все още не е получил финалното “да” от Брюксел, но се очаква лично Барозу да съобщи добрата новина в петък.

    За сравнение проектите по оперативна програма “Транспорт”, които също са големи и съизмерими като стойност със завода за боклука, имат право на мерки за “Публичност и информираност” до 0.1% от стойността на проекта. Например, за популяризирането на строителството на магистрала “Тракия”, за която безвъзмездната помощ е над два пъти по-голяма от тази за завода за боклук, бяха заложени 250 хил. лв. Освен това за историята на магистралата, която се строи откакто има българи по тези земи по думите на премиера Бойко Борисов, се прави само един филм на два езика – български и английски. За завода за боклука са предвидени четири, със субтитри на френски, немски.

    И ОЩЕ

     л.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *