Американски и руски учени: на 22 септември Земята ще потъне в мрак

Точно след един месец животът на планетата Земя може да спре. Ако изчисленията на някои физици НАСА са правилни, тогава планетата ще бъде обхваната от слънчева супербуря, най-силната през последните 200 години, магнитна буря, която може да навреди на нашата йоносферата. В резултат на това всичко, свързано с електричеството ще спре да работи.

Най-силната през последните 200 години магнитна буря на Земята се очаква на 22 септември, 2012. Това съобщават  специалисти от НАСА и лабораторията за  рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт  Лебедев. Такава магнитна хиператака може евентуално да доведе до глобална катастрофа: в Африка ще се вижда северното сияние, за  съществуването на интернет и мобилните комуникации трябва да се забрави.

ИЗВЪНРЕДНО:

Ще изригне ли унищожително Слънцето на 22 септември?

Слънцето започва поредният си 24 цикъл на активност, това показват особените петна, които се появяват на повърхността на слънчевата плазма, и които са  открити от спътника STEREO – специален инструмент на НАСА. „Това е най-голямото събитие   за последните 200-300 години“ – казва Майкъл Кайзер, изследовател в отдела за хелиофизика на NASA Goddard Space Flight Center. – Означава ли това, че ние навлизаме максималните стойности на слънчевата активност през последните 2000 години? Трудно е да се каже, всичко може да бъде. Последният човек, свидетел  на подобни петна по слънцето  е Галилео, за първи  път той ги наблюдава в началото на 17 век, когато те са по-малки. След 28 цикъла, които са добре документирани,  от 1745 г. до наши дни сериозни огнища не са били наблюдавани. Това означава, че по неизвестни причини  минимумът е продължил повече от обичайното „- казва Кайзер.

ИЗВЪНРЕДНО:

Ще изригне ли унищожително Слънцето на 22 септември?

Точно след един месец ни  чака следващият слънчев максимум. Ще видим ли голямата слънчевата корона – гигантска експлозия на плазмата на слънцето (CME), същата, както  през 1859 г.? Най-вероятно, тя ще бъде още по-голяма. Учените най-накрая започва да се разбират правилно историческото значение на слънчева буря през 1859 г.. И на 22 септември, 2012 бурята, която може да е най-мощното нарушение на йоносферата на Земята в писаната история – може да се случи отново.

Земята потъва в мрак
Да, това може да се случи така, че на  22 септември, Земята да потъне в мрак.

Северни сияния ще се виждат в в Москва, Рим, Токио и Хавана

 

ИЗВЪНРЕДНО:

Ще изригне ли унищожително Слънцето на 22 септември?

Add Comment