Заподозряха делфините, че използват нелинейна математика

    Учените предполагат, че мозъкът на делфините може да обработва информацията от техните ултразвукови сонари с използването на алгоритми от нелинейната  математика.

    Вниманието на изследователите било привлечено от необичайното поведение на делфините по време на лов, когато те навлизат в ято с риба и отделят малки мехурчета. Смята се, че животните правят това с цел да обърка плячката и да я заставят да плува близо една до друга.

    Авторите обръщаме внимание на факта, че наличието на тези мехурчета силно пречи на използването на ултразвуковия сонар на  животните, тъй като въздухът силно разсейва звука. Следователно, делфините или пречат на самите себе си с това поведение, или те могат да различават сигнала, отразен от телата на рибите,  от сигнала разсеян от тези мехурчета.

    Ултразвукови кликвания, отделяни от делфините за ориентация, имат малко по-различна амплитуда. Учените са доказали как именно това свойство може да се използва за отделяне на сигнала от фона. За това се изисква не особена чувствителност на сонара, а доста сложен алгоритъм за обработка на отразения сигнал.

    Този алгоритъм включва елементи на нелинейната  математика – диференциални уравнения и уравнения с частни производни. Това предполага, че мозъците на делфините в една или друга форма са  в състояние да изпълняват такива сложни изчисления. Авторите  обаче, посочват, че преди да направят преки експерименти с реални, това предположение е само една хипотеза.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *