Четири големи банки са заподозрени, че са манипулирали курса на еврото

    Четири  големи европейски банки – британската HSBC  , германската „Дойче Банк“ (Deutsche Bank), френската „Сосиете Женерал“ (Societe general)  и „Credit Agricole“ сa в центъра на разследването на надзорните органи на ЕС за възможна манипулация на ключовaтa за еврозоната и глобалния финансов пазар  Европейскa  междубанковa лихвенa ставка  /European Interbank Offered Rate, Euribor/. Тов се съобщава днес „Файненшъл таймс“.

    Както пише вестникът, „в центъра на разследването  са възможни опити за манипулиране на курса на ставката от трейдъри на четирите банки, които са били в контакт един с друг и, очевидно, са обменяли бизнес информация.“

    Миналия месец британската банка „Барклис“ / Barclays / бе глобена с $ 450 милиона от финансовите органи, които упражняват надзор в САЩ и Великобритания за манипулации на междубанковата ставка,  установена за долара – Libor. Сега ЕС е в процес на разследване за възможни тайни споразумения между банките при формирането на курас на еврото.

    Euribor е  средният лихвен процент по междубанковите кредити, предоставянни в евро. Тя ще се изчислява всеки ден от групата банки в Ситито на Лондон и служи като ориентир за финансови сделки с европейската валута.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *