Антимафиоти преустановиха сайт от топ 10 на българските торент-тракери

    Иззети са компютърни системи, чрез които сайтът бил администриран, съобщиха от МВР. Служители от сектор “Компютърни престъпления,  интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП, съвместно с колегите си от регионалните сектори, проведоха операция по предотвратяване на незаконно използване на авторски произведения, без съгласието на правоносителите чрез торент – тракер http://data-bg.org .

    В хода на акцията са установени собственикът на торент-тракера и лице, разпространило защитения обект на авторското право и сродните му права.
    Проверени са адреси във Варна и Разград. Иззети са компютърни системи, чрез които е администриран сайтът. Той осигурявал достъп на потребителите на Интернет до огромен брой защитени обекти на авторското право, без необходимото по закон съгласие на правоносителите в продължение на над пет години.

    Чрез торент – тракера е  предоставян неограничен достъп до касови филмови заглавия, както чужди,  така и български. По този начин са нанесени огромни щети на филмовата индустрия и българските творци.
    В резултат на действията на служителите на ГДБОП-МВР е преустановен достъпът до сайта  http://data-bg.org, който се намира в топ 10 на българските торент – тракери, чрез които се нарушават права на автори, продуценти, изпълнители и издатели от България и чужбина.
    Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от “Съвета за защита на  интелектуалната собственост”.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *