Сума Чакрабарти: Впечатлен съм от мерките, които е взело българското правителство за привличане на инвестиции в страната

    Впечатлен съм от мерките, които сте взели, за да привличате инвестиции. Нещата в България се движат в правилната посока. Инвестициите в инфраструктурни проекти са много важни и ние искаме да помагаме на страната ви за още по-успешно усвояване на еврофондовете“. Това заяви президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сър Сума Чакрабарти по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Двамата обсъдиха въпроси в сферите на финансите, усвояването на еврофондовете, инфраструктурата и енергийната ефективност, съобщи правителствената пресслужба.

    По време на разговорите министър-председателят запозна г-н Чакрабарти с икономическата ситуация в страната, с финансовата политика, водена от правителството и със степента на усвояване на еврофондовете. Премиерът Борисов информира президента на ЕБВР, че когато кабинетът започна своя мандат, средствата по европейските програми за страната ни бяха спрени от Брюксел. „Към този момент нямаме нито една спряна програма, а процентът на грешки при усвояването е под 2 % при средно 5 % за ЕС за 2011 г. Считам, че до края на годината ще постигнем между 40 % и 45 % усвояемост“, заяви г-н Борисов. Пред госта си министър-председателят изрази задоволство от факта, че все повече сериозни инвеститори идват в България, влагат средства и разкриват нови работни места. „Страната ни е привлекателна за това с ниските си данъци“, допълни премиерът.

    Предприели сте смели мерки и финансовият ви екип трябва да бъде поздравен. На макро ниво страната ви показва как точно трябва да се случват нещата. Сигурен съм, че съвсем скоро ще берете плодовете от финансовата си дисциплина“, заяви от своя страна президентът на ЕБВР. Той изтъкна добрия кредитен рейтинг на страната ни и определи като много успешна сделката с българките еврооблигации.

    Сума Чакрабарти е на двудневно посещение в България по покана на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който също присъства на срещата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *