Глобалното затопляне: очакват ни все по-сурови зими

    Миналата зима  в средата на януари  силно застудяване обхвана Централна и Източна Европа – температурата падна до -30 градуса по Целзий, а снегът достигна до покривите. Подобни метеорологични „приключения“ в последните две години преживяха и жителите на  няколко източни американски градове като Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

    Учени от Лабораторията по Земята и атмосферни науки в университета Корнел смятат, че в бъдеще подобни събития ще има все  по-често. Според тях, това се дължи на рязкото топене на арктическия морски лед, което ще доведе до много по-сериозно и по-бързо изменение на климата, отколкото смятат повечето специалисти.

    Топенето на морските ледове на Арктика може да предизвика ефекта на доминото, който значително да увеличи вероятността от сурови зими в  средните ширини на Северното полукълбо.

    Глобалното затопляне увеличава топенето на ледовете през лятото, отваряйки тъмните води на океана за  слънчевата светлина. Това води до по-голямо поглъщане на слънчевата радиация, и прекомерно нагряване на океана през лятото. Излишната топлина се отделя в атмосферата главно през есента, намалявайки  градиента на температурата и атмосферното налягане между Северния ледовит океан и средните географски ширини. Това позволява на студен полярен въздух свободно да прониква в по-ниските географски ширини и да причинява силни студове и обилни снеговалежи в Европа и САЩ.

    Нарастващата нестабилност на климата води до непредсказуеми аномалии : в някои части  зимата в Северното полукълбо може да бъде рекордно топла, а в други – със силни студове и снеговалежи. Освен това,  последните  с всяко следващо десетилетие, ще бъдат все повече и повече.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *