Любомир Павлов и Огнян Донев обвинени за пране на пари и документни измами

    Прокуратурата обвини съсобствениците на медийна група „България“ Любомир Павлов и Огнян Донев в пране на пари и документни измами, съобщи БНР. Единствено Павлов коментира обвинението пред журналисти след престоя си в Националното следствие.

    50 000 е гаранцията, определена на Любомир Павлов. Той твърди, че ще обжалва. Парите, според държавното обвинение, са изпрани чрез сделката с покупката на вестниците „Труд“ и „24 часа“. Оценката на Любомир Павлов за обвинението беше: „смехотворно“, а на адвоката му Дария Пенкова – „абсурдно“. Павлов обвини за всичко, което се случва с него и с Донев, бившия им съдружник Христо Грозев, чийто подпис под документите под сделката бил доказано автентичен. Това се потвърждава от две експертизи на прокуратурата и от една частна експертиза. Кой е правил третата експертиза, не стана ясно.

    Любомир Павлов се закани да подаде жалба за набеждаване пред прокуратурата срещу Христо Грозев. Вече е сезирал главния прокурор, вътрешния министър и премиера за разпространените от вестник „Преса“ записи, в които се твърди, че той и неизвестно лице разговарят за политика, медии, магистрати и пари.

    Потвърдила се е и неофициалната информация, която е получил Любомир Павлов, че прокурор по делото срещу него е взел пари. Павлов цитира името на прокурор Момчил Георгиев, който се е подписал под постановлението за привличането на Донев и Павлов като обвиняеми. Вчера Павлов каза за прокурор Георгиев, че е получил 1 милион лева.

    Очаква се скоро и прокуратурата да обяви официалната си позиция по този въпрос. По-късно през деня пресконференция ще даде и Христо Грозев – бивш съдружник на Любомир Павлов и Огнян Донев.

    По-рано Огнян Донев се отзова на призовката и се яви в Националното следствие. Той пристигна с адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева и прекара в сградата около 35 минути. Донев не направи коментари пред журналистите.

    Съсобствениците на „Медийна група България“ Любомир Павлов и Огнян Донев бяха призовани в Националното следствие във връзка с продължилото близо година разследване срещу тях. Разследването започна по сигнал на бившите съдружници на Павлов и Донев – Христо Грозев и Карл Хабсбург, които сезираха прокуратурата за завземане на дяловете им в медийната група. Сигнали срещу Павлов и Донев имаше и в Комисията за контрол на ДАНС, както и в ОЛАФ и в чужди разузнавателни служби. В основата си те са за съмнения, че вестниците и списанията от бившата германска група ВАЦ са придобити с пари от престъпна дейност.

    http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/1206Silvence.aspx

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *