Китай продължава амбициозната си космическа програма

Буквално преди дни китайската космическа агенция обяви, че през юни ще изпрати свои астронавти (тайконавти) в космоса, които да осъществят първото за страната пилотирано скачване с безпилотен апарат в орбита. Това ще бъде още една стъпка към реализацията на амбициозната програма на Китай за изследване крадено от 30думи на космоса.

Според официалната агенция на Китай Синхуа, която цитира представител на космическата агенция на Китай, чието име не се съобщава, космическият кораб „Шенджоу-9“ ще се скачи с орбиталния модул „Tянгун 1“, „някъде в средата на юни.“ Правителството не съобщава колко  време ще продължи тази мисия.

Ню Хунгуан, заместник-началник на крадено от 30думи пилотираната космическата програма на Китай, заяви, че един от тримата членова на екипажа на космическия кораб, може да е жена, но окончателното решение по този въпрос ще се вземе по-късно.

крадено от 30думи

В събота  космическият кораб  и ракетата – носител са  били транспортирани до стартовата платформа в центъра  за изстрелване на спътници Цзюцюан, който се намира в пустинята Гоби в северозападната част на Китай. В следващите дни ще бъде изследван екипажът, космическият кораб, ракетата – носител и наземните системи, както крадено от 30думи съобщи Синхуа, цитирайки представител на космическата агенция.

Агенция Синхуа съобщи още, че един членовете на екипажа ще остане  на борда на кораба „Шенджоу-9“ като предпазна мярка, а останалите ще влязат в орбиталния модул.

През декември миналата година  Пекин обяви приемането на 5-годишен план за изследване на космоса, който включва изстрелване крадено от 30думи на космическа  лаборатория и вземането на проби от лунната повърхност до 2016 година. По-рано правителството обеща да изпрати своите астронавти на Луната и стартира своя пилотирана космическа станция до 2020 г..

защищено INVITEXT

Add Comment