Китай продължава амбициозната си космическа програма

Буквално преди дни китайската космическа агенция обяви, че през юни ще изпрати свои астронавти (тайконавти) в космоса, които да осъществят първото за страната пилотирано скачване с безпилотен апарат в орбита. Това ще бъде още една стъпка към реализацията на амбициозната програма на Китай за изследване на космоса.

Според официалната агенция крадено от 30думи на Китай Синхуа, която цитира представител на космическата агенция на Китай, чието име не се съобщава, космическият кораб „Шенджоу-9“ ще се скачи с орбиталния модул „Tянгун 1“, „някъде в средата на юни.“ Правителството не съобщава колко  време ще продължи тази мисия.

Ню Хунгуан, заместник-началник на пилотираната космическата програма на Китай, крадено от 30думи заяви, че един от тримата членова на екипажа на космическия кораб, може да е жена, но окончателното решение по този въпрос ще се вземе по-късно.

В събота  космическият крадено от 30думи кораб  и ракетата – носител са  били транспортирани до стартовата платформа в центъра  за изстрелване на спътници Цзюцюан, който се намира в пустинята Гоби в северозападната част на Китай. В следващите дни ще бъде изследван екипажът, космическият кораб, ракетата – носител и наземните системи, както съобщи Синхуа, цитирайки представител на крадено от 30думи космическата агенция.

Агенция Синхуа съобщи още, че един членовете на екипажа ще остане  на борда на кораба „Шенджоу-9“ като предпазна мярка, а останалите ще влязат в орбиталния модул.

През декември миналата година  Пекин обяви приемането на 5-годишен план за изследване на космоса, който включва изстрелване на космическа  лаборатория и вземането крадено от 30думи на проби от лунната повърхност до 2016 година. По-рано правителството обеща да изпрати своите астронавти на Луната и стартира своя пилотирана космическа станция до 2020 г..

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment