Делфините имали мафиотски организирана социална структура

Биолози  са успели да идентифицират взаимовръзките в социалната структура на популациите на делфините афалини, които живеят в залива Шарк Бей, в северо-западната част на щата Западна Австралия.

Учените вече знаели, че мъжките   афалини се обединяват в групи  по трима  (понякога това приятелство  продължава години) за да си намират женски за чифтосване. В случай, когато заради някоя женска възникне спор  между различните групи, се привличат други групи, които са приятели с първата (учените ги наричат „делфинска мафия„). В резултат на такъв процес в спор за женска,  често участват десетки делфини, които участват в масови сбивания.

Изследователите наблюдавали 12 групи  делфини (става дума за големи групи, в които се събират тройки по време на бой) в продължение на 6 години. В резултат на това изследователите установили, че социалната структура на тези делфини е уникална и  несравнима с тази на другите бозайници.

Основната характеристика е липсата на ясни граници на местообитанието на конкретните групи. Учените казват, че, например, маймуните са склонни да пазят територията си и да влизат заради нея в конфликти със съседите си.

Освен това представители на различни „племена“ обикновено са враждебно настроени един към друг. Това  не се наблюдава при делфините  – те са склонни да си създават приятелства, включително и сред непознатите делфини.

Самите учени казват, че в своите социални контакти афалините отчитат много фактори, в частност, социалните отношения между приятелите, сега и в минало време. Учените са   нарекли това „тактиката на сапунени опери“, защото афалините следят кой с кого се е разделил, скарал или е станал  приятел.

Кратко резюме на статията е изложено на   ScienceNOW.

 

© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

Заподозряха делфините, че използват нелинейна математика

Заподозряха делфините, че използват нелинейна математика

Учените предполагат, че мозъкът на делфините може да обработва информацията от техните ултразвукови сонари с използването на алгоритми от нелинейната  математика. Вниманието на изследователите било привлечено от необичайното поведение на…

 

Още по темата – във Фейсбук:


© 2020 30dumi.eu All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *