Ромни нарече Русия геополитическа враг номер едно

    Бившият губернатор на Масачусетс и един от възможни кандидати за президент на републиканците  Мит Ромни,  нарече Русия „геополитически враг номер едно“ за Съединените щати. Ромни изрази позицията си на 26 март в интервю за CNN.

    Критичнитe коментари за Русия Ромни изказа в отговор на въпрос за изявлението на Барак Обама на среща с Дмитрий Медведев в Сеул преди 26 март. Тогава президентът на САЩ каза, че ако бъде преизбран, ще бъде в състояние да „прояви  по-голяма гъвкавост“ по отношение на разполагането на противоракетната система за отбрана  на НАТО в Европа. Както  отбелязва  Agence France-Presse, това твърдение стана публично достояние случайно и се дължи на факта, че е чуто от репортери, стоящи наблизо.

    Ромни определи като „много тревожен“ фактът, че президентът на САЩ планира да сключи някакви  споразумения с Русия, за които „не иска да говори пред  американския народ преди изборите.“ „Русия винаги е подкрепяла най-лошите режими в света и  идеята за гъвкавост на Обама   с нея , аз считам за много тревожна“ – каза Ромни.

    В отговор на въпрос дали Русия е по- голям враг на Съединените щати, отколкото Иран и Северна Корея, Ромни каза, че  за разлика от тези страни, Москва е   по-важен глобален играч, и следователно представлява враг  от геополитическа гледна точка. „Северна Корея и Иран са доста проблематични, и ние чрез ООН  ги спираме.  Когато Башар ал-Асад  избива собственото си население, ние отиваме в ООН, а Русия  често заедно с Китай, винаги застават на страната на най-лошите режими в света.“ – каза републиканецът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *