Пентагонът ще укротява вълните около корабите

    Военноморските сили на САЩ планират  да създадат технология, която позволява буквално да се усмиряват  вълните пред    корабите.  Идеята е да се създаде  система, която да неутрализира вертикалното движение на вълните, което разклаща кораба и възпрепятства движението му. Океанската вода обикновено се разделя на няколко слоя. Горният слой е по-топъл и по-лек, а долният – студен  и плътен. Пулсациите между тези два слоя причиняват образуването на повърхностни вълни, които за да ги преодолява,  на кораба е необходима  допълнителна енергия. Американските учени смятат, че е възможно да защитят корабите от вибрациите на водата, като се погасяват повърхностните вълни.

    С помощта на компютърно моделиране, те симулирали  процеса на формиране на вълна по морското дъно и пред носа на кораб или   нефтени платформи. Прехвърлянето на енергия от морското дъно   по-нагоре, създава един вид „вълнов вектор“, на който може да бъде повлияно.

    Учените са изчислили, че въздействието на вълновия вектор на междуфазовите (между слоеве на океана) и повърхностни вълни, ще насочва енергийните вибрации на водата под повърхността на океана и ще „заглажда“ пространството около кораба. Засега обаче учените не уточняват точно как ще   направят  това.

    Това звучи като фантастика и изглежда много трудно, защото океанът е пълен с вълни, движещи се с различна скорост, т.е. за всяка специфична област на повърхността на морето ще трябва да има специфично въздействие. Въпреки това  перспективите за съответната технология, ако тя бъде създадена,  са много големи:   намаляване на цената на курса и   повишаване скоростта на корабите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *