Чиновник реши да живее един месец с парите, определени като жизнен минимум

    Това засега трябва да се случи в Русия, но може някой български чиновник, след като здраво се е охранил с бонуси, да опита и той да поживее така. Ама надали.

    Чиновник от Кубан е взел решение да живее един месец с парите, които в Русия са определени като   жизнен минимум – 6,5 хиляди рубли (327 лева). Това  се съобщава на сайта на администрацията на Тбилиска област,  Краснодарски регион, където Дмитрий Жертовски (на снимката)  работи като икономист.

    Както се отбелязва в съобщение за пресата, чиновникът се  решил на тази стъпка, след като му „свършили  аргументите, с които той и колегите му призовават   организациите и предприемачите в общината да увеличат заплатите на своите служители.“

    В рамките на „социалния експеримент“ е решено да не се вземат предвид разходите за облекло и транспорт, въпреки че Жертовски пътува за работа  от съседния регион. В администрацията са изчислили, че   предвид разходите за обществени услуги и разходите за нехранителни стоки,  за храна ще му останат 2 193 рубли (110 лева).

    Част от парите вече са похарчени от служителя. Както информира „Интерфакс“,  Дмитрий Жертовски си е  купил от пазара 3 килограма пшенично брашно, цвекло, зеле  и сапун.

    „За колбаси и месо въобще не става дума, макаронените изделия  също са скъпи.  В конкретния случай може да се  мисли само за сланина“ – смята Жертовски.

    „Социалният експеримент“ ще започне в 07:00 ч. на 19 март. Чиновникът ще се отчита за харчовете си в  Twitter.

    Подобни експерименти вече са били провеждани в Русия. Тийнейджър от Екатеринбург един месец се е хранил  с продукти от „потребителската кошница“. Да живеят по социалния минимум са опитвали и журналисти.

    Бел.ред. : Жизненият минимум или прага за бедност у нас е 239 лв…

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *