Америка открита от европейски ловци през каменната епоха

    „Нови археологически данни показват, че Америка е открита за първи път от хора от каменната епоха от Европа,  10 000 години преди предците на американските индианци от сибирски произход да стъпят в  Новия свят“ – пише Independent.

    След пристигането на индианците коренните жители на Америка може да са били частично претопени от новодошлите  племена, или да са унищожени физически от тях в борбата за ресурси, казва Дейвид Kees.

    Впечатляваща серия находки  на десетки каменни сечива с европейски стил, чиято възраст  варира  от 19 до 26 000 години, е открита в шест населени места по протежение на източното крайбрежие на САЩ, в щатите Мериленд, Пенсилвания и Вирджиния.

    Професор Денис Станфорд от Вашингтон и Брус Брадли от Екстерския университет, са анализирали тези находки  и предполагат,  че хората от каменната ера от Западна Европа са мигрирали в Северна Америка по време на ледниковия период, пътувайки пеша по леда или с лодка край ледовете на Северния Атлантик. Учените са предоставили подробни свидетелства в новата си книга „През ледовете на Атлантическия океан“, публикувана този месец.

    Освен анализа на оръдията на труда, още един аргумент в полза на теорията на Станфорд и Брадли е пълната липса на някакви признаци на човешка а дейност  в  северо-източната част на Сибир и Аляска, датиращи от преди  15.5 хиляда години. Така хората, които са обитавали   източния бряг на Америка, преди 19-26 хиляди години, не са могли да дойдат от никъде.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *