Дянков смята политическите решения на ГЕРБ за спекула и популизъм

    Вицепремиерът Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор, обяви за „популизъм“ и грешка политическото решение на премиера Бойко Борисов и заместника му в правителството и партия ГЕРБ Цветан Цветанов за отстраняване на шефката на здравната каса Нели Нешева и на зам.-здравния министър по лекарствената политика Гергана Павлова.

    Дянков не вижда проблеми нито с бонусите, заради които първоначално бе поискана оставката на Нешева, нито пък с лекарствената политика и лобиране в полза на една фармацевтична компания, каквито бяха мотивите за уволнението на Павлова.

    В същото време министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който е следващият по веригата за уволнение след като изгърмяха бушоните Нешева и Павлова, обеща „до дни“ да се дадат обяснения какви са причините за цените на лекарствата и какво може да се направи. В същото време той увери, че и досега имало проверки и контрол.

    Индикациите, че столът на Константинов се клати, се засилиха и от критиките към него, отправени от освободената шефка на НЗОК Нели Нешева, която е член на ГЕРБ и чиято оставка управляващите приеха с уговорката, че за нея има бъдеще в управлението на държавата.

    На този фон лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че най-важното е да бъдат защитени пазарът и конкуренцията от злоупотреби с господстващо положение, ако ги има. Той обаче отново изтъкна, че в държавата няма надеждни регулаторни и контролни органи. От ДПС обвиниха ГЕРБ, че откакто са на власт десет пъти са прекроявали закона за лекарстваните средства заради лобистки интереси.

    „Политическа спекула, популизъм, отчасти борба между медийни групи“

    В коментар на двете уволнения по върховете на здравния сектор вицепремиерът Дянков обобщи: „Тези теми и този натиск отчасти беше, според мен, политическа спекула, политически популизъм, отчасти борба между различни медийни групи. За съжаление – изгарят добри хора като Нели Нешева, като Гери Павлова.“

    Премиерът Борисов поиска оставката на Нешева миналия петък, след като стана известно, че е получила 12 156 лв. над заплатите си.

    Проправителствените медии, контролирани от Делян Пеевски, обаче обявиха, че тя се борела за по-ниски цени на лекарствата и я изкараха жертва на интересите на фармацевтичната компания “Софарма“, собственост на Огнян Донев, който пък държи конкурентната пресгрупа.

    Павлова, която е бивш служител на „Софарма“, бе нарочена за “пипалото на фармацевтичния октопод“ в държавата.

    Нели Нешева правилно е вземала бонуси

    „Това, че Нели Нешева, която ръководи 4 млрд. бюджет, е вземала по 1000 на месец бонус, за мен, всъщност, е правилно. Трябва тя да взима, защото иначе как ще стимулираме хората, които ръководят не само голям ресурс, а и които са на ръководни постове в държавата. Много трудно ще бъде да ги привличаме. И за мен, въпреки че Нели Нешева си вършеше много добре работата в тази година, година и половина, някак си стана жертва на популизъм“, коментира Симеон Дянков пред БНТ.

    Той защити и освободената вчера Гергана Павлова, която по думите му си е вършела също добре работата и е направила доста в своя ресор. Финансовият министър обясни, че благодарение и на нейните усилия се е увеличил достъпът до лекарства, плащани от здравната каса.

    „Гери Павлова също е жертва на тази суматоха“

    „Според мен също Гери Павлова е жертва на тази суматоха и този популизъм, който се създаде около бонусите, около здравеопазването като цяло. И според мен това не беше необходимо да се случва“, заяви Дянков.

    Той увери, че Павлова не се е опитвала да лобира в полза на ”Софарма”, а е жертва на спекулация. Според него България не е застрашена от налагане на санкции от Европейската комисия заради лекарствената политика. Преди ден стана ясно, че ЕК е отправила въпроси за незаконна държавна помощ към „Софарма“ и „Софарма Трейдинг“.

    „Държавата никога не е субсидирала предприятието, а всички процедури, свързани с него, са минавали през обществена поръчка”, посочи Дянков. Той подкрепя решението да се направи одит за ценообразуването на лекарствата у нас.

    Според Дянков Павлова не идва от „Софарма“, но официалната справка сочи обратното

    По думите му Павлова търпи критика, че не е обяснила откъде идва. Дянков обяви, че тя никога не била работила за “Софарма“, макар в официалната биография на Гергана Павлова на страницата на здравното министерство да пише, че от 2004 до 2008 година е била мениджър в “Софарма трейдинг“.

    “Гергана Павлова е направила доста като зам.-министър в много труден ресор, в който с години наред различни корпоративни интереси, политически интереси са се срещали. Това, което тя направи като реформа, не сама, разбира се, със здравната комисия, където много добри хора работят като Деси Атанасова, шефката на здравна комисия, че се децентрализираха начините, аукционите за купуване на тези лекарства така, че да се правят на ниво болници. В миналото се оказа, че като се прави на централна поръчка, всички болници имат голям интерес да натрупват много лекарства. И се оказа, че те имат огромни количества стари лекарства, на които вече им е минала годността, но системата стимулираше това пренатоварване на централния бюджет. Като отиде на децентрализирано ниво, те вече нямат такъв интерес“, каза Дянков.

    Константинов обещава прозрачност “до дни“

    След изявленията на премиера Бойко Борисов от вторник, че лекарствената политика е непрозрачна и обществото пита за цените на лекарствата, а никой не отговаря, в сряда здравният министър Стефан Константинов обеща в следващите дни много ясно да бъде обяснено на хората какви са причините за цените на лекарствата и какво може да се направи.

    До момента министърът се въздържа от оценка за работата на вече бившия си зам.-министър Павлова.

    „Трябва да има прозрачност и да се каже на кой какъв му е пазарният дял на пазара на лекарства. След това трябва да видим цените и много ясно да се обясни на хората поради каква причина цените тук са такива, а другаде са по-различни“, допълни министърът.

    „НЗОК от тази година има могъщ инструмент – да договаря по-ниски цени от тези, които са в Позитивния лекарствен списък и се надявам касата да се възползва от този инструмент“, каза още Константинов.

    По-късно пред БНР той не успя да даде смислено обяснение за това проверявани ли са съмненията около Павлова и как е контролиран досега лекарственият пазар.

    И Константинов, както и Дянков обаче смята, че прехвърлянето на търговете от МЗ към болниците е било положителна стъпка. Именно това прехвърляне бе представено като лобизъм в полза на “Софарма“ от страна на Павлова, тъй като по болниците купуват лекарствата на по-високи цени, отколкото при централните доставки.

    Стефан Константинов обеща да предостави и пълна информация за получените бонуси в структурите на министерството, около които също все още има неизвестни. Засега той твърди, че само 10% от средствата са получени от администрацията, а останалите от звена като Бърза помощ, медико-социални домове и др. Той съобщи, че в централната администрация най-големите бонуси са получили заместник-министрите, включително и отстранената Павлова, но отказа да назове точни суми.

    По думите му няма да има сътресения в здравната система след оставките на шефката на Здравната каса Нели Нешева и на заместник-здравния министър Гергана Павлова.

    Константинов не посочи кой ще оглави Надзорния съвет на Здравната каса след уволнението на досегашния заместник-министър и председател на съвета Гергана Павлова.

    Дистанцираното поведение на Константинов в скандала буди недоумение сред депутатите както от опозицията, така и от управляващото мнозинство. От месеци Константинов е в обтегнати отношения с парламентарната група на ГЕРБ и по-специално с депутатите от здравната комисия, които системно саботират негови законопроекти.

    Атака към здравния министър организира и вече отстранената от директорския пост в НЗОК Нели Нешева, която обяви в сряда пред бТВ, че никой все още не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването през миналата година. Надзорният съвет на касата два пъти искал отговор на този въпрос, но и до момента не го е получил. Нешева отказа да отговори стоят ли лобистки интереси зад нейното отстраняване. Тя заяви, че е по-притеснена от факта, че НЗОК остава без ръководство, след като е подала оставка, а председателят на Надзорния съвет – зам.-министър Гергана Павлова е отстранена.

    Костов: Държавата няма работещи органи в сферата на лекарствения пазар

    При гласуването на оставката на Нешева в парламента очаквано темата с бонусите, която стана причина за оставката й, беше смесена с темата за лекарствената политика, заради която бе уволнена заместник-министър Гергана Павлова.

    Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че няма основание Нешева да получава бонуси като човек в управлението, но иначе допълнително стимулиране трябва да има за голямо усърдие и качество в работата или за носене на голяма материална отговорност.

    “По отношение на проблема за цените на лекарствата, въпросът ми е следният – кой депутат предложи текста за определяне на максимални цени за лекарствата? Кажете му името, за да е ясно кой, в най-добрия случай поради неразбиране на обстоятелствата, е създал тази предпоставка за нарушения. Моля да кажете името“, заяви той. Костов припомни, че Синята коалиция е предложила специален орган, който не само да регулира цените, а и да защитава пазара на лекарствата от злоупотреба с господстващо положение.

    „Това е сърцевината на въпроса – трябва да бъде защитен пазарът, конкуренцията, от злоупотреби с господстващо положение, ако ги има. Не действат определени комисии и затова от СДС поискаха да сезират КЗК, която и без друго не е свършила досега нито една такава работа. Ако държавата си имаше органи, които да работят, а не да се напълни Министерството на здравеопазването с комисии, в които да са хора, които нямат никакъв кураж да заемат обществено отговорна позиция, нещата щяха да се получават”, допълни той.

    ДПС: ГЕРБ 10 пъти смени закона заради лобистки интереси

    „Законът за лекарствените средства претърпя 10 промени, откакто ГЕРБ е на власт заради непоследователна политика и чисто лобистки интереси. Стъпка до стъпка се стигна до тези промени и днес здравният министър трябва да е тук, за да отговаря. Той не знаеше ли за тези промени? Средствата, които се отделят за медикаменти, ще нарастват през следващите години. Хората ще употребяват все повече и повече медикаменти. Дали пък наистина правилата не трябва да са много прозрачни, за да се избегнат такива случаи? Конфликтът между Нели Нешева и министъра на здравеопазването е обществена тайна. Интересно е обаче, че министърът на здравеопазването млъкна”, коментира депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

    http://www.mediapool.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *