Русия ще използва ядрено оръжие при едно условие

    Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров, заяви, че Русия може да използва ядрени оръжия в случай на заплаха за нейната цялост. Според армейския генерал, такава възможност ясно е изразена в националната военна доктрина.

    В ефира на „Ехото на Москва“ Макаров заяви, че ядрените сили са основата на стратегическата и  стабилност и затова Русия прави модернизация на ядрения си потенциал. Говорейки за възможността от ядрена война той каза, че в руската отбранителна доктрина ясно са очертани условията, при които страната има право да използва  този тип оръжия. В същото време той подчерта, че страната няма намерение да воюва с НАТО.

    Началникът на генералния щаб не за първи  път  декларира, че Русия е готова да прибегне до ядрения си арсенал.

    На   заседание в Обществената палата през ноември 2011 г. той изрази загриженост, че локални конфликти близо до границите   може да ескалират до пълномащабна ядрена война, в която да  бъде замесена и Русия. Една от причините за това състояние на нещата той нарича желанието на Грузия и Украйна да се присъединят към НАТО.

    А  две години по-рано, генерал Макаров предупреди военни аташета на чужди държави, че Русия няма да се поколебае да използва най-ужасното оръжие в   случай, че трябва  да се защитава  срещу въоръжено нападение или да защити своите съюзници. Третата причина, поради която военните са готови да ударят  с ядрен „юмрук“,  са опитите  да се ликвидира руската държавност.“

    Следва да се отбележи, че войнствените изявления на  началника на Генералния щаб изявление идват на фона на влошаващата се международна ситуация по отношение на ядрената програма на Иран и на политическата ситуация в Сирия. В понеделник, Николай Макаров предупреди, че в случай на военен удар срещу територията на Иран, Ислямската република може да даде адекватен отговор на   агресорите.

    В същото време генералът направи прогноза, че „решението за Иран“ ще се случи до лятото.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *