Повече здраве само за една минута

Интензивна физическа дейност, която трае само една минута, е  не по-малко ефективна от стандартните умерени натоварвания в продължение на дълъг период от време, според блога на сайта на The New York Times на репортера Гретхен Рейнолдс. Това е доказано чрез експерименти в Университета Макмастър (Онтарио, крадено от 30думи Канада).

Каква е ползата от този метод, определен като „интервална тренировка“? Лекарите съветват хората да се упражняват   най-малко 30 минути, 5 дни в седмицата – например, да правят  разходка с бързи темпове. Но милиони американци просто не намират  време за това. Интервалната тренировка продължава  по-малко.

Учените са разработили сравнително щадяща крадено от 30думи програма: една минута интензивни усилия при пулс, който е 10% под максималния за вашата възраст, а след това –  една минута почивка. Цикълът  „усилие- почивка“ се повтаря 10 пъти  само 20 минути. Методът е тестван на две групи от доброволци в напреднала възраст – здрави хора, водещи заседнал начин на крадено от 30думи живот, и хора със сърдечно-съдови заболявания.

Оказало се, че след няколко седмици  всички участници са подобрили самочувствието и здравето си. При сърдечно болните настъпило значително подобрение в работата крадено от 30думи на кръвоносните съдове и сърцето, казва Морийн Макдоналд, професор в Университета Макмастър.

При предишни проучвания  учените установили, че щадящата интервална тренировка стимулира производството на протеини и чувствителност към инсулин, т.е. предпазва от диабет тип II.

Професор Мартин Джибал от Макмастър съветва да не се отказвате от дълги тренировки, ако имате крадено от 30думи време за тях. Но, ако  времето ви е малко,  се консултирайте с вашия лекар и опитайте интервални тренировки.

„Например, един минута бързо въртене на педалите на тренажора или тичане нагоре по“ хълма “ на бягащата пътечка, като се опитва сърдечната честота да се увеличи до 90% от максималната. Тогава забавяте крадено от 30думи за минута-  и повторете още 9 пъти.“ – пише авторът.

The New York Times

защищено INVITEXT

Add Comment