Клинтън : Ветото на Русия и Китай ще предизвика гражданска война в Сирия

    Вечерта на 4 ноември  Русия и Китай наложиха вето на проект на Съвета за сигурност на ООН за резолюция, осъждаща насилието в Сирия. Според ООН в Сирия са загинали вече повече от 5400 души. Проектът за резолюция след много дни на дебати, дискусии и корекции отбелязва „пълна подкрепа на инициативата на Арабската лига.“ „Инициативата“ предвижда създаването на „преходно правителство“ – което в действителност е свалянето на президента Асад.

    Резолюцията осъжда „широко разпространената употреба на насилие от страна на сирийските власти, повтарящи се груби нарушения на човешките права, екзекуции без съд, използването на войска за потушаването на гражданските протести“.

    Русия обяви, че подобен език за резолюция е „неприемлив.“

    Китай заяви, че сирийските проблеми трябва да бъдат решени от сирийците и чужда военна интервенция е „недопустима“

    Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън осъди категорично позицията, застъпена от Русия и Китай.

    Тя каза: „Трудно е да повярвам в това, че след най-кървавия  ден в историята на сирийските протести има такива, които искат да не се допусне осъждане на насилието от страна на международната общност. Аз бих искал да им задам въпрос:  Какво друго трябва да узнаем, за да може Съветът за сигурност да действа решително?  Знам какво ще се случи сега. Повече кръв, повече съпротива на насилието и още по-голяма вероятност  в Сирия да започне гражданска война. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *