Прадядото на мобилните телефони е работил още през 1920 г. (видео)

Първите безжични телефони са били обемисти и са имали ограничен обхват, но  пък значително са надминали идеологията на  своето време. Александър Греъм Бел експериментира с безжични телефони  още през 1880 г., но неговите опити   за забравени за доста време: за тях си спомнят едва през втората половина на 20-ти век.

Въпреки това, през 1920 г. един американски изобретател е създал и  използва успешно далечен предшественик на съвременните мобилни телефони – автомобилен телефон. Макфарлейн (McFarlane) конструира антена,  изградени от три части, която  позволява да се използва  телефона, без да се излиза  от автомобила.

За разлика от повечето безжични „телефони“ от онова време, апаратът на Макфарлейн е можел да приема и да изпраща сигнал като модерния мобилен телефон. Той е работил на разстояние от 500 ярда (457 метра), съобщава The Daily Mail.

Други изобретатели   също са експериментирали с идеята за мобилна комуникация. Така, в този клип от архивите на британската фирма Pathe от 1922 г., две жени говорят  по  примитивен телефон на улиците на Ню Йорк, ползвайки за връзка …пожарен кран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *