СДС и ДСБ поискаха гаранции, че ГЕРБ няма да плати за влизането на страната в еврозоната

    Съпредседателите на „Синята коалиция“ Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС) поискаха гаранции, че ГЕРБ няма да плати вноска за влизането на България в еврозоната. Те свикаха нарочна пресконференция в Народното събрание по повод важните решения, които се обсъждат за бъдещето на Европа.

    „Ако има вноска, това ще е напълно обратно на принципите на Европейския съюз – политиката на конкуренция и на обединение“, обясни Димитров. От думите им се разбра, че до 30 януари парламентът трябва да ратифицира документ за позицията на страната по промените. „Този вариант на договора, който дори е с различно име, не е финализиран – как да го приемем, след като не знаем целият му вариант“, заяви Костов.

    „С промените се създава V.I.P. клуб на европейски страни, което ще доведе само до разединяване“, каза още лидерът на СДС. Според него така ще се получи централизация и големите страни ще взимат решенията вместо малките държави. „Няма истинска българска позиция до момента“, допълни той.

    От десницата посочиха кризата в Гърция като един от основните проблеми в ЕС. „10 година южната ни съседка имаше дългове, нима никой от Европа не го виждаше“, коментира Димитров. Той даде пример с правилото, че не трябва да се пресича на червено, което гръцката държава години наред е нарушавала и не е била наказвана.

    Според десните лидери една от промените – данъкът върху финансовите транзакции, ще е отклоняване на инвеститорите от Европа към трети страни, като Азия и САЩ. „Сами обаче не можем да направим промени, затова България трябва да направи съюз по тези въпроси с други страни“, предложи Мартин Димитров.

    http://www.dnevnik.bg/evropa/2012/01/25/1752456_desnicata_poiska_garancii_che_gerb_niama_da_plati_za/?ref=rss

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *