Твърденията на полицията за самоубийството на Стойчо Стоев са силно подозрителни

    Българският хелзинкски комитет изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил – пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник (както съобщиха медии). Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство.

    Такъв, например, е случаят по делото Огнянова и Чобан, по което през 2007 г. Европейският съд по правата на човека осъжда България за нарушаване правото на живот. В този случай Съдът намира за неправдоподобни твърденията на полицията, че задържаният сам се е хвърлил от прозореца на РПУ – с белезници и от 10 м височина, „за да избяга”.

     

    В случая на Стойчо Стоев силно подозрение будят няколко факта:

    1) смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско;

    2) алтернативно, оръжието, макар и не полицейско, е било на разположение на Стоев след вече извършено претърсване на жилището му;

    3) изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП, човек (с белезници?) да се застреля;

    4) според съобщения в някои медии били чути три изстрела;

    5) твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не;

    6) според съобщения в медиите има данни за твърдяно евентуално замесване на полицаи в отвличането;

    7) няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят.

     

    Оправданията на висши полицейски служители за „грешка” на полицаите от умора са несъстоятелни. Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок. Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите.

     

    БХК напомня, че преди почти година започна кампанията „Полицейското насилие: стоп сега!”, чиято цел бе да промени Закона за МВР в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, така че да забрани свръхупотребата на сила и оръжие от полицията. Това още не е станало. Напомняме на властите, че търпението на гражданите не е неизчерпаемо.

     

    адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *