"Дръзки" заминава за Либия

България ще изпрати 160 военни с фрегатата „Дръзки“, които да се включат в съюзническата операция срещу Либийската Джамахирия. Два медицински екипа също ще подпомогнат международната коалиция, която се бори с режима „Кадафи“.

Това заяви военният министър Аню Ангелов, който поясни, че се крадено от 30думи очаква утре МС да приеме решение за включването ни в операцията по налагане на оръжейно ембарго срещу Либия.

Ангелов поясни, че вече е издал заповед за подготовка на фрегатата. По думите му „Дръзки“ ще бъде изпратена само при условие, че тя е напълно готова за участие в такава крадено от 30думи мисия, а това ще стане ясно от направената военна експертиза.

Според него „Дръзки“ се очаква да бъде готова най-рано на 15 април, като военноморските ни сили са поставени при много напрегнати условия да завършат подготовката само за 15-20 дни.

Разходите за участието на фрегатата ни ориентировъчно са 1.5 милиона крадено от 30думи лева месечно, съобщи той и подчерта, че няма да бъдат искани допълнителни бюджетни средства, тъй като министерството има резерви и за подобни непредвидени операции.
По думите на министъра ръководеното от него ведомство ще осигури всичко необходимо за фрегата, включително аварийни ремонти преди, по време на операцията и след крадено от 30думи нея.

Той каза още, че срокът за участието й в мисията ще бъде до 3 месеца, но това не означава, че „Дръзки“ ще бъде на мисия толкова дълго. „Обикновено срокът за участие на кораб в подобна мисия е един месец, като се извършва ротация на корабите. В крадено от 30думи момента Турция участва със седем кораба и явно нашата фрегата ще замени някой от тях, а впоследствие други кораби ще сменят „Дръзки“, поясни Ангелов.

По думите му рискът при участието в операцията срещу Джамахирията се оценява като нисък. „Това е икономическа блокада. Те няма да влизат в преки крадено от 30думи бойни действия, освен ако се наложи самоотбрана. Затова на борда ще има и тюлени (специални военноморски части), ще има военни полицаи, както и апаратура за проверка на кораби – какво пренасят, документи и т.н.“, поясни още Аню Ангелов и добави, че в екипажа ще има двама преводачи крадено от 30думи – един от арабски на български и един от английски на български.

По въпроса дали можем да очакваме покриване на разходите за операцията министърът на крадено от 30думи отбраната подчерта, че за разлика от ООН и ЕС, участието на държавите-членки в операции на НАТО, ако не касаят общологистично осигуряване, са национална отговорност.

Той каза също, че друго българско участие в рамките на трите операции на НАТО засега не се планира. Хуманитарната операция, която се крадено от 30думи предвижда, вероятно ще бъде ръководена от ЕС и за целта вече са гласувани 40 милиона евро.

Аню Ангелов заяви и че сме дали много малко количество летателни часове на организацията 10+2 страни за стратегическо прехвърляне да бъдат в полза на въздушния мост, който ще бъде крадено от 30думи осигурен вероятно от силите на НАТО.

В отговор на журналистически въпрос дали не се опасява, че на кораба може пак да избухне бунт Ангелов каза, че това се е случило, защото някой е забравил да изпълни към екипажа едно законово изискване – да им се увеличат заплатите с крадено от 30думи 50%.
Той категорично заяви, че сега това изрично ще бъде записано в решението за изпращане на фрегата. Също се изписват и съответни командировъчни пари, добави Ангелов и уточни, че те ще бъдат равни на тези, които се плащат в Босна и Херцеговина, а не в Афганистан.

Запитан крадено от 30думи защо, след като има резерви министерството не си плаща дълговете за задълженията към бизнеса, Ангелов каза, че задълженията са в процес на изплащане и подчерта, че дълговете са не само към български фирми.

От тези 132 милиона лева, около 50 милиона са дългове към чуждестранни фирми, уточни крадено от 30думи министърът.

Помолен да коментира заявеното от върховния главнокомандващ Първанов, че е резервиран към участието на Алианса и включването на България Ангелов каза: „Единствената ми надежда е да не четат Фейсбук.“ Според него подобна резервираност показва непознаване на процедурите на вземане на решение в главната квартира на крадено от 30думи НАТО и Северноатлантическия съвет.

http://news.ibox.bg/news/id_1342210908

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment