Oще един взрив в японска АЕЦ

    Експлозия на водород, натрупал се в сложната конструкция около реактор №3 на японската АЕЦ Даиичи край Фукушима, разтърси тази нощ българско време централата.

    Обвивката на реактора не е пострадала, както и контролната зала на реактора, но властите предупредиха всички, които не са евакуирани от 20-километровата зона около централата, да не излизат от домовете си. Според властите в зоната след евакуацията на близо 140 000 жители са останали около 600 души.

    Седем души, 6 от които военни, са безследно изчезнали при експлозията, твърди агенция „Джиджи“. Агенция „Франс прес“ допълва, че са ранени трима.

    Властите очакваха експлозията и отчаяно се опитват да предотвратят безконтролно разтапяне на реакторите, което би предизвикало катастрофа от типа на тази в Чернобил.

    В неделя от компанията TEPCO съобщиха, че заради петъчното земетресение и удара от цунами върху крайбрежната атомна централа не работят аварийните охладителни системи на три от четирите реактора в АЕЦ „Даиичи“. В №1 и №3 започна изливане на морска вода като крайна мярка за намаляване на температурата. Това обаче очаквано повиши налягането и нивата на радиация в обвивката на реакторите и за втори взрив бе отправено предупреждение преди около 12 часа.

    Японските телевизии показаха силна експлозия сградата на реактор №3 с огромно огнено кълбо и стълб дим, издигащ се на десетки метри. Взривът изглеждаше по-силен от първия и видимо при него във въздуха се издигнаха големи части от конструкцията на сградата.

    Според Джон Кийли от Инситута за ядрена енергия във Вашингтон, цитиран от Би Би Си, водородната експлозия в реактор №3 е сходна на първата, станала в реактор №1 в събота: „Японските власти заслужават похвала за бързата реакция. Засега според тях няма значително изтичане на радиация – да стискаме палци и да се надяваме, че е точно така и че просто имаме повторение на събитията с реактор №1“.

    Централата край Фукушима се намира на около 240 км от Токио и губернаторът на столичния район нареди да започне непрекъснато измерване на нивата на радиация. За всеки случай няколко държави по света, включително България, препоръчаха на гражданите си да не пътуват до Япония, ако това не е крайно наложително.

    Сингапур съобщи, че започна да тества за радиация вносните стоки от Япония.

    Въздушните течения засега отнасят радиацията от АЕЦ „Даиичи“ към океана и не са пряко застрашени съседите на страната.

    Американският самолетоносач „Роналд Рейгън“, който пътува към Япония с други кораби на помощ на пострадалите, обаче е преминал през радиоактивен облак. В рамките на 1 час персоналът му е получил доза радиация, което е безопасно да се получава за 1 месец, съобщиха от Пентагона.

    www.dnevnik.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *