В Швейцарските Алпи строят подземни домове (фото)

    Подземният дом Villa Vals в швейцарските планини е  истинското жилище за феновете на хобитите. Той е напълно скрит  от любопитни очи и забележително се вписва в прекрасната гледка към Швейцарските Алпи.

    Независимо от факта, че къщата изглежда скромна и мрачна, от своите широки прозорци предлага  зашеметяваща гледка на пейзажа около нея.   Villa Vals се намира в непосредствена близост до известния термален източник Therme Vals. Дизайнерите наричат подземния дом образец на съвременната архитектура, но въпреки странността на проекта, архитектурата на къщата отдава почит към местните традиции. Това е особено ясно изразено във фасадата на къщата, която е облицована с камък.

    За да създадат този дом, строителите са копали  до 11 метра дълбочина в  хълма и са направили от бетон носещата стена. Тогава са построили обичайна  стая с 15,85 метра ширина ,  8 метра дълбочина и 2,5 етажа на височина и са закрили обема с вдлъбната фасада, като по този начин се получава защитен двор.

    В интериора преобладават   бетонни блокове, облагородени умерено с  дъбови панели. Спокойната, монотонна палитра на интериора създава естествен фон за мебелите.

    Освен това, архитектите са монтирали и топлинна помпена станция , която използва топлината на почвата и топлообменен агрегат. Освен това, в къщата се използва само енергия от водноелектрически централи.

    [nggallery id=166]

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *