В тайнственото съзвездие Змиеносец избухна взрив

    С помощта на инфрачервения телескоп на НАСА WISE астрономите заснеха уникално явление. Гигантски „звезден плуг“ се появи  в съзвездието Змиеносец, което някои астролози наричат 13-тият знак от зодиака.

    Всъщност, на снимката може да се види светкавицата, която се е появила  по време на избухване на свръхнова звезда. В резултат   ударната вълна създава от звездния  прах в мъглявината дъга, която  чрез WISE се вижда като ярко жълта. Това е гигантска звезда, наречена Зета Змиеносец и е огромно светило с максимална, спред звездна класификация температура, с ярък  син блясък и маса, която е повече от 20 пъти масата на Слънцето. Скоростта, с която тя се движи след взрива достига 24 км / секунда.

    Телескопът WISE , с който американските астрономи получават  все повече уникални данни, е в орбита от 2010 година. През пролетта НАСА планира да представи голям каталог на изображения, получени с уникалния апарат.

    В  края на миналата година  WISE засне  изображение на много странен обект.  WISE показва в нова светлина уникална  по своята форма  структура, известна като „кристалната топка“. Въпреки това, в инфрачервения спектър, тя изглежда по-скоро като гигантска медуза.

    Обектът е известен на  астрономите под името на NGC 1514 и  принадлежи към групата на така наречените планетарни мъглявини, които се формират в процеса на умиращи звезди, изстрелващи в орбита слоеве горещ газ. Ултравиолетовата радиация от централната звезда, или в този случай, двойка звезди, възниква именно заради този газ. Това ни открива невероятни гледки: планетарните мъглявини приемат най-причудливи форми.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *