БККС ще се обърне към БПЦ да възстанови историческия си диоцез в Македония

    Ако главата на МПЦ не оттегли нехристиянското си изказване, с което практически анатемоса македонските българи като „отпадъци, предатели и изроди“, ръководството на БККС ще се обърне към международно призната Българската православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония.

    По този повод, председателят на БККС Лазар Младенов изпрати следното писмо до архиепископ Стефан:

    http://www.bkks.org/node/373

    Ваше Блаженство,

    В коледно интервю за медиите сте си позволили да наречете Спаска Митрова, македонските българи и политически дисиденти в Република Македония „отпадъци, предатели и изроди“. С това нехристиянско изявление Вие прокарвате дълбока разделителна линия между православните християни, подкопавайки единството на обществото в нашата родина.

    Като лоялни граждани на любимата ни Република Македония, които държат на българските си корени и културно-историческо наследство, ние не приемаме да сме „отпадъци, предатели и изроди“ в собствената си страна и категорично отхвърляме Вашите злобни обиди (които наподобяват антихуманния речник на Ку-Клукс-Клан и никак не допринасят за желаното международно признание на МПЦ).

    Както е известно, след разпада на Титова Югославия хиляди православни християни от Република Македония масово възстановяват своята българска етническа принадлежност, декларирайки българския си произход и привързаността си към българското културно-историческо наследство на своите предци.

    Вашето изявление представлява своеобразна анатема и отказ на МПЦ да се грижи за духовните потребности на нас – македонските българи.

    С настоящото отворено писмо, искаме официално да Ви запитаме – потвърждавате ли думите си, че като македонски българи ние сме „отпадъци, предатели и изроди“ и че ни отхвърляте като редови миряни на МПЦ?

    Ако наистина е така, ще бъдем принудени да се обърнем към международно призната Българската православна църква (БПЦ) и Негово Светейшество Патриарх Максим с молба БПЦ да възстанови историческия си диоцез над хилядите македонски българи, живеещи на територията на Република Македония.

    Предварително благодарим за Вашия отговор.

    С уважение,

    Лазар Младенов
    Председател на БККС

    Оригинал на писмото в PDF:
    http://bkks.org/docs/letter_stefan_18-01-2011.pdf

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *