Съдят руски журналист за обида на Путин

    Против журналиста от Сиктивкар  Павел Сафронов е възбудено  наказателно преследване заради „обида на длъжностно лице“.

    Както пише  Gazeta.ru, позовавайки се на БНК „Коми“, журналистът е обвинен, че е реагирал емоционално на посещението в града на министър-председателя Владимир Путин, свързвайки мерките за сигурност с прекъсвания в работата на Интернет.

    В блога си Сaфронов е нарекъл руския премиер „пидарас“. „И какво сега, трябва ли докато тази пидарас не си тръгне, при нас да има буря?“ – пише Сафронов. Журналистът казва, че не  счита  за обидна тази дума  и че „по никакъв начин не исках да обидя министър-председателя.“

    Във вторник във вестник „Червено знаме“ е имало обиск, иззети са личния  айпад и лаптопна Павел Сафронов. Като обосновка за обиска  следователите са представили постановление за започване на наказателно производство по член 319 от Наказателния кодекс. По този член, журналистът е изправен пред заплахата от глоба до 40 000 рубли или в размер на заплатата му  за срок до три месеца, или принудителен  труд за период от 120 до 180 часа, или поправителен труд за срок от шест месеца до една година.

    ПО http://grani.ru/Internet/m.184705.html@2005

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *