Меркел и Саркози ни спънаха за Шенген

    Франция и Германия днес са информирали ЕК за решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, предаде АФП, позовавайки се на изявление на говорител на европейската институция.

    Днес еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е получила писмо от френския и германския вътрешен министър, Брис Ортфьо и Томас де Мезиер, в което се казва, че разрешението за влизане на България и Румъния в Шенген през март 2011 година е „преждевременно”, заяви говорителят на еврокомисаря Микеле Черконе.

    В писмото двамата министри обръщат внимание на недостатъците на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност. ЕК няма никакво правомощие да взема решения в тази област, посочи говорителят на еврокомисар Малмстрьом.

    Експерти на страните-членки посетиха Румъния и България и през януари ще представят доклад, който ще помогне за вземане на решение относно приемането на двете страни в Шенгенското пространство.

    „ЕК не е упълномощена да дава мнение по този доклад”, подчерта още Черконе.

    Позицията на Германия и Франция показва, че по въпроса няма да бъде постигнато единодушие, което от своя страна ще отложи влизането на София и Букурещ в свободното пространство.

    http://www.focus-news.net/?id=n1473793

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *